Breinlab Over het Brein

Over het brein

 

 

Over het brein

We hebben zo’n 100 miljard hersencellen in ons brein. Wat gebeurt er met deze hersencellen wanneer je iets onder de knie probeert te krijgen, iets nieuws wilt leren, oefenen of uitproberen? In eerste instantie maken cellen met elkaar contact die daarvoor nog nooit of zelden contact met elkaar hadden. Er worden nieuwe verbindingen gemaakt. Eerst is het contact nog zwak, maar als steeds weer dezelfde cellen met elkaar contact maken, veranderen die cellen uiteindelijk.

Wanneer je regelmatig hetzelfde oefent of uitprobeert ontstaan er stevige verbindingen waardoor na verloop van tijd bijvoorbeeld iets automatisch gaat wat eerst heel moeilijk was. Van uit zo’n neuraal netwerk is het ook makkelijker om nieuwe dingen bij te leren.

Neurale netwerken die lang niet gebruikt worden kunnen ook langzaam weer verdwijnen dus;…..’use it or lose it’.

Kennis over het brein is een geschikt vertrekpunt voor professionalisering van teams.

Oefening baart kunst

Oefening baart kunst, en zo is het ook met je brein. Je brein wordt sterker als je het oefent. Oefenen, herhalen en vooral veel nieuwe dingen uitproberen. Ook die dingen die je eigenlijk een beetje spannend vindt.

Onze diensten

Wist je dat?

Ons brein is plastisch, veranderbaar en ontwikkel­baar. Het hangt er wel vanaf wát je ontwikkelt en daarom heeft iedereen een verschillend brein. Zelfs de breinen van eeneiige tweelingen zijn verschillend. Wat je doet, denkt, en voelt verandert je brein.

Ook onze mindset is dus ook ontwikkelbaar. De overtuigingen over veranderbaarheid van onszelf en anderen heeft invloed op de mate van teamontwikkeling. Wat je doet, denkt en voelt verandert je team.