“Oeps” en de kracht van groeitaal
Ik kreeg het cadeau van een lieve vriendin; een fraai stenen beeld van vijf wijze uilen met in het midden plek voor een waxinelichtje. Het bevat voor mij een kostbare symboliek en staat altijd op het tafeltje naast de bank te branden als een inspiratiebron voor wijsheid in moeilijke tijden. Ik bedoel eigenlijk: daar stond het altijd…. totdat mijn 3-jarig neefje bij me op bezoek kwam. Mijn peuter-neefje heeft het,...
Lege schappen, hamsteren en het brein
Heeft u vandaag ook boodschappen gedaan? En bent u ook zo geschrokken van de lege schappen op de dag dat premier Rutte maatregelen aankondigt die het corona-virus moeten doen terugdringen?
Een bananengeschil
Hoe je reageert op situaties heeft alles met de werking van je brein te maken. Alledaagse situaties kunnen verschillende reacties opwekken. Veel van wat wij doen wordt onbewust aangestuurd door de hersenstam. Laatst maakte ik een bijzondere situatie mee.
Hoe verander je vaste denkpatronen?
Ons brein heeft vaak vaste patronen die erin gesleten zijn. Deze zijn moeilijk te veranderen. Er zijn bijvoorbeeld gedachten in je systeem die ervoor zorgen dat je op een bepaalde manier naar mensen of zaken kijkt.
Wat doet je brein als het onder druk staat?
We hebben allemaal wel eens het gevoel onder druk te staan. Omdat je op je werk iets moet afmaken, omdat je thuis te veel praktische zaken hebt om te regelen of omdat je in de file staat en te laat komt op je afspraak.
Geen gein voor het brein!
Het emotionele deel in onze hersenen herkent niet of iets een grap of werkelijkheid is. Dit deel van het brein ervaart de zinnen en de manier waarop ze uitgesproken worden als waar. Wat de werkelijke bedoeling is van degene die de grappig bedoelde opmerking uitspreekt, is een interessante vraag.