BreinBabbels: hoe werkt het brein?

Daar zit ik dan. Eind van de dag. De hele dag niet vooruit te branden om de dingen te doen die ik met mezelf afgesproken had. En wat zijn dat dan voor zaken? Dat zijn dan zaken waarbij ik mezelf moet laten zien. Een voorbeeld van wat ik vandaag had willen doen: Op LinkedIn een bericht plaatsen over onze ervaringen met zorgmedewerkers, die psychosociale ondersteuning kunnen gebruiken. Het idee was, dat we na een tijdje die gesprekken gevoerd te hebben, daar iets over te schrijven. Over onze ervaringen. En dan doe ik het niet. Hoe werkt dat in het brein?

Oordelen

Dan zijn er stemmen diep binnen in mijn hoofd, die zeggen: ´Ach, wie zit er nou toch te wachten op dit soort verhalen van Joke van Diest.’ ‘Joh, wat weet je nou; je hebt 5 gesprekken gehad. Wat levert dat nou voor interessants op.’ Of; ‘ja het moet wel een beetje leuk geschreven worden hoor.’ Of; ‘dan heb je dat geplaatst en dan krijg je er natuurlijk commentaar op en vinden mensen het te oppervlakkig. Het gaat niet diep genoeg.’ Over het feit dat ik deze actie uitstel, stel ik mezelf daar weer teleur in.  ‘Zie je wel, je neemt ook veel te veel hooi op je vork. Dit kun je ook al niet.’ Kortom…….’je deugt en voldoet niet’.

Snelweg in het brein: zo werkt het

En al hardop pratend hoor ik dit tegen mezelf zeggen en ik denk opeens: ’Ik ben de hele dag mezelf om mijn oren aan het slaan. Dit zijn allemaal oordelen die ik ergens in een oud brein opgeslagen heb als mentale constructies, snelwegen in mijn brein. Die waren misschien ooit heel nuttig om onzichtbaar te blijven. Nu zijn ze zeker niet meer helpend. Dit wil ik anders.’ Het inzicht, dat ik zo lelijk praat tegen mezelf, geeft al lucht en ik voel dat er een lach op mijn gezicht komt.

De ommekeer

Dit is het moment om een ommekeer te maken. Wat zou ik ook kunnen denken, zodanig dat het me helpt en om het bericht toch te gaan schrijven en plaatsen?

Ik kom op de volgende: ‘Nou gewoon plaatsen en kijken wat er gebeurt.’ ‘Gewoon gaan schrijven. Aanpassen kan altijd.’ ‘De gesprekken die je hebt gehad, waren zo betekenisvol voor de ander. Daar had je zo’n goed gevoel over.’ ‘Laat je maar leiden door wat je al wel weet’. ‘Spreek het anders eerst in, voordat je schrijft, dat helpt je altijd zo.’ Hèhè, ik kan weer ademhalen.

Het resultaat: een blog over de impact van oude mentale constructies of overtuigingen op ons dagelijks leven. Hoe bevrijdend en energiegevend is het als je nieuwe gedachten inspirerend en helpend zijn. Het bericht over de zorgmedewerkers is inmiddels geschreven en geplaatst!

Nieuwe dingen leren

Iets nieuws leren gaat niet alleen over theoretische kennis, nieuw gedrag of nieuwe gewoontes. Het gaat ook over nieuwe gedachten ontwikkelen naast de oude overtuigingen. Zoals je kunt lezen in onze blogs, zijn zowel Conny en ik, naast deskundig over hoe het in je brein werkt, ook ervaringsdeskundigen. 😉

Zou je ook willen werken aan nieuwe mentale constructies die je verder helpen in het leven, neem dan contact op met ons. We helpen je graag.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel dan dit bericht!