Het begon toen ik van Mattja Sterk een ansichtkaart kreeg met de tekst “lichtpuntje”. Ik werd er blij van; een warm gevoel van verbondenheid.
Contact met anderen is een basisbehoefte van de mens, net zoals eten en drinken houdt het ons in leven. Verbinding en wederzijdse waardering levert een gevoel van eigenwaarde op, het besef erbij te horen, van betekenis te zijn. Dat we dit ook echt ‘voelen’ komt door neurotransmitters als serotonine, oxytocine en endorfine die het brein produceert bij prettige aanrakingen en bij contacten met empathie en compassie.
Het risico in deze ‘corona-tijd’ is dat de aanmaak van deze neurotransmitters stagneert door verminderde sociale contacten en de eenzaamheid die dit met zich mee brengt. Als eenzaamheid te lang duurt kan het brein verstoort raken met als gevolg dat op de langere termijn contacten met anderen niet meer als prettig worden ervaren. De hersenen geven verkeerde signalen af waardoor iemand steeds slechter in staat is om sociale signalen te begrijpen – met alle gevolgen van dien. Naast deze sociale gevolgen zijn er ook fysieke effecten; zo verhoogt eenzaamheid de bloeddruk, het stressniveau, het risico op een depressie en op dementie. En, niet onbelangrijk, de weerstand kan sterk afnemen, waardoor men vatbaarder wordt voor infecties.
De kaart van Mattja, zette me aan het denken: “Wat kan er wel?” Welke lichtpuntjes kunnen we zelf creëren nu social distance (voorlopig) het nieuwe normaal lijkt te zijn. Met andere woorden; hoe kunnen we de toestroom van neurotransmitters positief beïnvloeden zodat we ons prettig en verbonden (blijven) voelen?
10 tips om in je eigen brein lichtpuntjes te creëren:
- Eet koolhydraten met een lage glycemische index, zoals volkorenbrood, zilvervliesrijst of havermout. De insuline die wordt aangemaakt zorgt ervoor dat je lichaam beter serotonine aanmaakt en opneemt.
- Ga in de zon liggen. Ongeveer 30 minuten per dag zonlicht doet wonderen voor je serotonine.
- Mediteer. Wanneer je je tijdens de meditatie focust op jouw liefde voor anderen stroomt oxytocine door je lijf. Dus denk aan de mensen van wie je houdt of aan je huisdieren die je knuffelt.
- Denk terug aan leuke en vrolijke momenten. Zelfs het terugdenken hieraan zet de breinfabriek in werking. Haal herinneringen op, vraag je familie en vrienden ernaar en schrijf ze op zodat je ze nooit meer vergeet.
- Beweeg. Wandelen, fietsen of je dagelijkse work-out oefeningen zorgen voor geluksgevoelens en soms zelfs voor euforie.
- Luister naar muziek. Muziek heeft effect op onze gemoedstoestand Wanneer het brein zachte, rustige of juist vrolijke klanken waarneemt worden hartslag, ademhalen en temperatuur op een gunstige manier beïnvloedt. Een nummer met een gunstige invloed is bv “Clair de Lune” van Debussy.
- Luister oprecht. Wanneer we verbonden zijn via social media wees dan echt aanwezig en present in dat contact. We kunnen elkaar nu niet aanraken maar aankijken wel; oprecht oogcontact doet wonderen voor je brein.
- Lach! Schater zo vaak als je kunt, het is super gezond. Zelfs het omhoog krullen van je mondhoeken in een glimlach zet je brein al in de positieve stand. Of kijk eens naar YouTube filmpjes van bv jouw favoriete cabaretier.
- Noteer je dankbaarheid. Ben je dankbaar? Schrijf het op. Denk erover na. Praat erover. Het gevoel van dankbaarheid kan ook een geweldig hulpmiddel zijn om een depressie en/of angsten te overwinnen. “Als dankbaarheid een medicijn was zou het ’s werelds best verkochte product zijn dat je gezondheid in stand houdt,” aldus P. Murali Doraiswamy (professor biologische psychologie).
- Drink koffie. Dit laatste lichtpuntje gaat natuurlijk gepaard met een knipoog én de serieuze waarschuwing van “met mate’. Maar toch; door het gebruik van cafeïne dringen positieve woorden en boodschappen beter en makkelijker tot je door; je wordt opmerkzamer op positieve signalen en dus vermoedelijk ook blijer.
Ik hoop dat elkaar een kaartje sturen tot het ‘nieuwe-normaal’ blijft behoren…en dat we elkaar vervolgens kunnen huggen om voor al die kaartjes te bedanken.