Aan de slag met het Frisse Focus intervisiespel

“Zou een Frisse Focus Train-de-trainerdag wat zijn voor de ‘Bruisen aan zee’ dames van Bloom?’ Deze vraag kregen we van Marja, zij was enkele maanden geleden één van de deelnemers aan de online kennismakingsworkshop Frisse Focus. “Jazeker”, zeiden wij, “heel goed idee!”  Bloom Communicatie met zorg houdt met enige regelmaat inspiratiedagen met haar trainers. Dit wordt ‘Bruisen aan zee’ genoemd. Vorige keer was het in Noordwijk aan zee. Deze keer verzorgden Conny en ik vanuit Groeneveld & Van Diest – training met breinkennis de inhoud van de dag in Boskoop. In het licht van breinkennis en ons Frisse Focus groeispel.

De dag begint op de fiets én met appeltaart

Woensdag 13 juli was het zover. Beiden op de fiets bepakt en bezakt reisden we samen naar de plaats van bestemming. Door het groene hart fietsen op een zomerse dag is een heerlijke opwarmer voor het vergroten van Frisse Focus. Dan gaat het bijna vanzelf. We werden gastvrij ontvangen door Marja. Zij had een fijne lichte ruimte geregeld. De koffie, thee en verse appeltaart stonden klaar. De dames druppelden langzaam binnen. Wat een warm welkom.

Frisse Focus train-de-trainerdag: er komt veel aan bod

Wij houden ervan om vooraf een programma te maken met daarin ruimte voor wat er ook aanwezig is en ontstaat. Op een dag als deze is het belangrijk dat er gelegenheid is voor ontmoeting en elkaar weer zien. ‘Leg de vinger er eens op’ was deze keer een informatieve start. Ieder kreeg de ruimte met behulp van een kaart om te vertellen hoe zij erbij zat. Een waardevolle start en de mogelijkheid om voor iedere deelnemer regie te pakken op hoe zij de dag wil beleven en aanwezig wil zijn. In een train-de-trainerdag vinden wij het leuk om de inhoud op verschillende manieren aan te bieden. Trainers krijgen zowel inhoud als werkvormen aangeboden.

Hoe leert ons brein?

De inhoud bestond uit het delen van achtergrondkennis om te zien en te ervaren hoe ons brein leert. Dit is belangrijk om toe te kunnen passen wanneer je ons spel wil begeleiden. Onder andere de begrippen mindset, plasticiteit van het brein, toffe stofjes, groeimindset, de breintypes en groeitaal passeerden de revue. De volgorde van een aantal onderdelen werd bepaald door de deelnemers. Door middel van symbolen die staan voor het betreffende onderdeel maakten zij een keuze. Het geeft een gevoel dat je invloed hebt op de training. Als bijvangst is ook direct te zien hoe iedereen anders is bedraad in het brein en daarom verschillend associeert. Andere verrassende onderdelen zijn het onderzoeken van je breintype en het gebruik van groeitaal.

Van Oeitaal naar GroeitaalTrain de trainerdag compilatie

Om jezelf en anderen te ondersteunen in ontwikkelen is het gebruik van groeitaal gewenst. Van ‘Oeitaal’ naar ‘Groeitaal’ noemen we dat. Met Groeitaal geef je groeigerichte feedback, gericht op ontwikkeling – een groeimindset. Oeitaal, tja .. dat is dan natuurlijk het tegenovergestelde. Met de groep gaan we eerst met Oeitaal aan de slag. Dit onderdeel van de training levert bij de deelnemers altijd direct veel lol, herkenbaarheid en hilarische momenten op. ‘Daarna gaan we van Oeitaal naar Groeitaal, want met Groeitaal bereik je veel meer.

Welk breintype ben jij?

Met ons kaartspel kan je op eenvoudige wijze onderzoeken welk breintype je bent. Vandaag deed ieder het spel individueel en besprak daarna de uitkomst met een ander. Er zijn vijf verschillende breintypes. De favorieten van deze dag waren de types Bondgenoot en Zelfstandige. Enigszins te voorspellen als je bedenkt dat de deelnemers allemaal zzp’ers zijn en zorghart hebben. Het weten waar je gevoeligheden liggen in sociale context helpt je jouw eigen gedrag te snappen en dat van anderen. Het gebruik van de breintypes is een onderdeel in het spelen van het Frisse Focus spel.

Frisse Focus

En dan natuurlijk het Frisse Focus intervisiespel spelen en oefenen hoe je dit kan begeleiden. Een keer met de hele groep om te ervaren en zien hoe het kan gaan onder begeleiding van een van ons. Daarna in twee groepjes zelfstandig aan het werk. Op de achtergrond één van ons. Om de beurt in de rol van inbrenger of begeleider.

Opbrengst van de dag

Dankzij de moedige, kwetsbare, leergierige, plezierige aanwezigheid van alle dames was het prachtige dag. Alles waar wij naar streven zat erin; plezier, ontwikkelen, verbinden en eigen regie voor ons en vooral de deelnemende dames. Aan het eind van de dag werd de naam van de groep veranderd; van ‘Bruisen aan zee’ naar ‘Frisse Focus’. Hoe leuk is dat?

Reacties op de train-de-trainerdag

Wat zijn we blij met de enthousiaste reacties over de dag en het intervisiespel!

Veel inzicht gekregen door de breinvoorkeuren, de kracht van taal en het Frisse Focus spel. Een mooie manier om intervisie te doen en ook echt tot een Frisse Focus te komen. Spel aangeschaft dus we kunnen ermee aan de slag.

Dat brein van ons is een boeiend iets; waardevol om wat meer inzicht te krijgen!

Het was een mooie inspirerende dag. Het spel frisse focus ga ik zeker gebruiken. Dank voor de mooie dag

Top dag met top trainers 😉

Was een mooie dag. Het spel is heel bruikbaar voor intervisie of gesprekstool in teams.

Dank voor de fijne dag, geweldige trainers, leuke deelnemers, een heel mooi spel dat inzetbaar is voor intervisie en teams

Ook aan de slag met Frisse Focus?

Maak een afspraak voor een kennismaking, wij gaan heel graag met je aan de slag!

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel dan dit bericht!