De 6 beste tips om door te zetten

Heb jij ook weleens van die momenten waar op je de neiging hebt af te haken? Dat je geen zin meer hebt om iets af te maken? Je vast loopt in gedachten over een taak? Je heel goed beseft, dat wat je te doen hebt nodig is voor wat je wilt bereiken in je werk, je leven? In dit artikel lees je een aantal tips om een succesvolle draai te geven aan je eigen weerstand.

Voorbeeld uit de praktijk; ik heb bedacht dat het effectief zou zijn om voor ons bedrijf een nieuwsbrief te ontwikkelen. Ik weet waar de eerste nieuwsbrief over moet gaan. Ook heb ik materiaal verzameld en geschreven. Vol goede moed download ik een programma. En dan begint het…….. er zijn wat stappen te doorlopen voordat ik het verzamelde materiaal kwijt kan in de nieuwsbrief. Het is allemaal minder eenvoudig dan ik dacht en hoorde van diverse collega ondernemers. Ik denk: “Is dit nog leuk? Wil ik dit echt wel? Pffff wat een gedoe.”

1. Houd het klein

Spreek met jezelf af, dat je bijvoorbeeld elke dag even naar het programma of je taak kijkt en wat dingen uitprobeert. Bijvoorbeeld 10 minuten. Mocht er iets wel lukken, dan kun je doorgaan met nog eens wat minuten of zolang je het nog leuk vindt. Mogelijk dat je na bijvoorbeeld een week, toch vooruitgang hebt geboekt. En daarnaast zul je merken dat in je onderbewuste het een en ander door suddert.

2. Waardeer wat er wel is gelukt.

Hoe klein ook, kijk naar wat er wel is gelukt en waar eventueel voortgang in is. Geef jezelf daar een vet compliment voor. Al is het maar dat je op een ander moment een nieuw idee krijgt om verder te kunnen. Of dat je deze dag toch nog 5 minuten gekeken hebt ernaar.

3. Vraag hulp

Durf te vragen. Bijvoorbeeld aan een collega die wellicht met dezelfde taak en uitdaging  te maken heeft gehad. Stap over je eigen overtuiging heen, dat je alles toch altijd moet weten. Saaie boel als dat zo zou zijn. Dan is iedereen overbodig geworden en niet meer van betekenis. Dan kan iedereen alles zelf.

4. Maak er een spel van

Voorbeeld van de nieuwsbrief. Ik bedacht dat ik puzzelen of nadenken over iets wat een praktische oplossing behoeft, leuk vind om te doen. Ik zag opeens het ontrafelen van het programma als een escaperoom. Elke keer kom je een stukje dichter bij de ontsnapping cq oplossing. Wat een geluk dat ik niet onder tijdsdruk sta. Ik kan rustig verder met het ontwarren van de digitale kluwen.

5. Word je eigen dopamine dealer

Bij alles wat je in de vorige tips is gelukt, geef je jezelf een groen vinkje. Al die momenten, hoe klein ook, geef je jezelf een dopamineshotje. En dopamine is het motivatiehormoon. Daar wil je meer van hebben. Het maakt dat je doorgaat. Dus vink er lustig op los!

6. Laat goedbedoelde opmerkingen langs je heen glijden

Toen ik een van mijn kinderen vertelde waar ik mee bezig was en hoe ik dat deed, kreeg ik het volgende te horen: “Ja, je wordt toch ook echt wel ouder mam.” Hmm, mogelijk goed bedoeld en tegelijkertijd ervaarde ik dit niet als een stimulans en inspiratie. Dus skippen zo’n opmerking en er later eens iets over vragen. Of meteen, als je zo alert bent. Ik bedacht op een later moment, dat mijn onhandigheid mogelijk confronterend zou kunnen zijn. Ik ben wellicht niet meer de moeder waar je tegenop kan kijken.

Zou je ook met iets meer gemak en lucht je weerzin in sommige taken en werkzaamheden willen aanvliegen. En wil je leren hoe jij jezelf daarbij kunt helpen en motiveren? Neem dan contact op met  Groeneveld & van Diest. info@groeneveldenvandiest.nl

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel dan dit bericht!