Wat doet je brein als het onder druk staat?

We hebben allemaal wel eens het gevoel onder druk te staan. Omdat je op je werk iets moet afmaken, omdat je thuis te veel praktische zaken hebt om te regelen of omdat je in de file staat en te laat komt op je afspraak.Er gebeurt veel in je brein als je onder druk staat. Je kunt gelukkig leren hoe je met druk omgaat. Maar daarvoor moet je wel weten hoe het zo ver komt. Wat doet je brein precies als het onder druk staat?

Tijdens een restaurantbezoek laatst kwamen wij een goed voorbeeld tegen van een brein dat onder druk kwam te staan. Het volgende speelde voor onze ogen af: Een ouder echtpaar komt het restaurant binnen. Aan de manier van begroeten te zien zijn het graag geziene gasten. Ondanks dat het restaurant nagenoeg vol is en ze niet hebben gereserveerd, is er voor hen nog een plekje voor twee. Ze bestellen een drankje en wat later het voor- en hoofdgerecht. Op een gegeven moment wordt er gevraagd of ze nog een drankje willen bestellen. Ze antwoorden dat ze graag willen wachten tot het voorgerecht komt.

Geïrriteerde gastheer

Dat voorgerecht laat op zich wachten. We horen de dame vragen of er zicht is wanneer hun gerecht komt. In mijn beleving vraagt ze dit netjes en uit nieuwsgierigheid. Het antwoord van de gastheer: “Het is druk.” Op haar beurt zegt de dame dat ze weten dat het hier wat langer kan duren, maar dat ze de indruk heeft dat het vandaag wel wat langer duurt dan anders. Ze vraagt in onze ervaring nog steeds netjes. Ze krijgt als antwoord: “Ja, dan hadden jullie moeten reserveren.” We zien de verbazing in hun gezichten en ze zeggen “Oh, is dat zo?” waarop de gastheer zichtbaar geïrriteerd antwoordt “Ja, als je binnenkomt zonder te reserveren, als het zo druk is, dan weet je dat het langer duurt.” Het echtpaar houdt hun mond.

Het brein onder druk

De gastheer kwam duidelijk onder druk te staan. De amygdala zijn de gebieden in de hersenen die een centrale rol spelen bij de verwerking van prikkels en regulering van angst. De reactie van de amygdala op prikkels die angst veroorzaken kan snel en helemaal automatisch plaatsvinden. De amygdala van de gastheer stonden op roodgloeiend. Ik heb het idee dat wanneer je in de horeca werkt je zeker niet alles hoeft te accepteren wat gasten tegen je zeggen, maar in dit geval lijkt me enig gebruik van wat executieve functies, onder andere empathie en emotieregulatie, wel handig.

Hoe zou je dit als gastheer voor jezelf onder controle kunnen houden? Wat kun je doen om je eigen amygdala rustig te houden? Hij heeft ongetwijfeld tijdens zijn opleiding geleerd hoe je mensen te woord staat. Dat je bijvoorbeeld begrip kunt tonen. Of dat je misschien waardeert dat ze al zolang wachten en een drankje aanbiedt. Misschien kun je zeggen, dat je eens gaat vragen bij de keuken waar het eten blijft. Ik neem aan dat hij dit weet en daarom ben ik benieuwd naar wat zijn gedachten zijn achter de uit zijn mond rollende opmerkingen. Welke gedachten houden hem ‘onder druk’ waardoor hij zich geïrriteerd voelt?

Inzicht in je brein

Als hij dit weet kan hij hier rekening mee houden en hierop inspelen. Je kunt inzicht in je brein krijgen! Heb jij ook regelmatig het gevoel dat je onder druk staat en zou je ook inzicht willen in wat er dan in je brein gebeurt? En belangrijk: zou je willen leren hoe je wenselijk om kunt gaan met druk? Misschien is onze training ‘Wie bestuurt mijn brein’ iets voor jou of je team. Neem gerust contact met ons op over de mogelijkheden.

En trouwens, bij ons duurde alles ook lang. Wij waren een half uur eerder en hadden gereserveerd. Het eten was verrukkelijk. Dat maakte een hoop goed!

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel dan dit bericht!