Hoe verander je vaste denkpatronen?

Ons brein heeft vaak vaste patronen die erin gesleten zijn. Deze zijn moeilijk te veranderen. Er zijn bijvoorbeeld gedachten in je systeem die ervoor zorgen dat je op een bepaalde manier naar mensen of zaken kijkt.Op het moment dat je inzicht hebt in je vaste patronen en gedachten kun je ze, als je dat wilt, proberen te veranderen. Wij werden laatst op een grappige manier met onze vaste denkpatronen geconfronteerd.

Begin dit jaar heb ik (Joke) de opleiding ‘Mindset’ bij het Mindset Instituut gevolgd. Het resultaat van de opleiding was dat ik me er bewust van werd vanuit welke begrippen ik denk. Status, autonomie en mindset zijn in mijn gedachten en systeem gekropen en gaan er niet meer weg. Ik ben me hier nu bewust van, en het helpt mij vaak in de dagelijkse omgang met anderen. Ik snap mezelf beter en ben nieuwsgierig naar anderen. En soms kom ik hierdoor in hilarische situaties terecht.

Samen met een vriendin ben ik het voorjaar van 2019 begonnen aan de Pieterpad wandeling. Af en toe plannen we twee dagen om te wandelen. We reizen met het OV naar de plaats waar we de keer daarvoor gestopt zijn. Zo ook eens naar Rolde. Op station Assen staat de bus klaar die we moeten hebben volgens de routeplanner. We stappen in, en ik vraag nog even voor de zekerheid aan de buschauffeur of de bus langs Rolde rijdt. Ik denk: ‘Het moet natuurlijk wel meteen goed gaan’. De chauffeur heeft meteen zijn antwoord paraat: “Nee!” Hij kijkt ons aan, is een tijdje stil en ziet mogelijk onze ontstelde gezichtsuitdrukking. Dan zegt hij: “Ik rij dóór Rolde!”. We slaken een zucht van opluchting, worden wat beschaamd rood, giechelen wat, zeggen iets van “oh gelukkig” en gaan stommelend zitten.

Gedachten vast in het brein

Het gebeuren is voelbaar in mijn lijf, er gaan allerlei gedachten door mijn hoofd en ik deel het een en ander met de vriendin. Het begrip ‘status’ zit in mijn brein en zorgt ervoor dat ik de opmerking als terechtwijzing ervaar. Ik denk ‘oh ja natuurlijk, de bus rijdt door het dorp en niet er langs. Wat dom van mij’. Dan komt de volgende serie gedachten die nog in mijn brein verankerd zit: ‘Hij heeft het zeker nodig om zich te laten gelden. Die domme blonde vrouwen uit het westen, die zo nodig op dat Pieterpad moeten lopen en die het altijd beter weten’.

Maar dan komt de lach! Ik ben mezelf ervan bewust dat ik oordeel vanuit mijn gedachtepatronen. Ik denk niet zo positief over mezelf en al helemaal niet over de chauffeur. Typisch statusgevoeligheid. En dit inzicht zorgt er weer voor dat ik lol heb. Ik ben me bewust van mijn gedachten en kan er om lachen. Naast inzicht geeft het me plezier. En we hebben heerlijk gewandeld.

Wil jij ook plezier hebben met je eigen gedachtes? Dat kan! Inzicht in je brein is de eerste stap. Kijk eens naar onze breintraining voor meer informatie. Of neem contact op met een van ons.

Ik ben nog wel benieuwd wat de werkelijke gedachte van de chauffeur geweest zal zijn. Wat denk jij?

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel dan dit bericht!