Werken met een trainingsacteur: uitleg en voordelen

Wat doet een trainingsacteur en wat zijn de voordelen van werken met een trainingsacteur? Waarom is de combinatie van trainer en trainingsacteur zo handig, doeltreffend en efficiënt? Joke van Diest legt het je graag uit.

Wat doet een trainingsacteur?

Een trainingsacteur is opgeleid om rollen te spelen binnen een leersituatie, bijvoorbeeld bij een training of verandertraject. Als trainingsacteur laat ik het gedrag zien en de stem horen van de persoon waarmee de deelnemers willen oefenen.

De leervraag van de cursist of het team staat altijd centraal. Ik vind het belangrijk om vooraf te weten waar de deelnemer in wil groeien, wat zijn/haar lonkend perspectief is. Wat doet en kan de deelnemer al waarop gebouwd kan worden en welke stap wil hij/zij oefenen. Mijn spel en feedback is daarop gericht. Ik noem dat ´breinvriendelijk`.

Wat zijn de voordelen van werken met een trainingsacteur?

Als trainingsacteur zet verschillende soorten gedrag geloofwaardig neer. Het werkt daardoor fijner en beter dan collega’s in een training onderling een rol te laten spelen. Het oefenen blijven deelnemers uit de onderlinge dynamiek. De neiging kan bestaan om het elkaar makkelijker of juist moeilijker te maken.

Als trainingsacteur speel ik in op het gedrag van de cursist en kan daardoor meteen laten zien wat het effect hiervan is. Ik ben flexibel in mijn spel en kan – afhankelijk van wat er gebeurt – makkelijk switchen. Omdat ik tegelijkertijd acteert en observeer, kan ik gerichte feedback geven aan de cursist.

Uitleg voor beelddenkers

De Nederlandse Vereniging voor trainingsacteurs (NVTT) heeft het werk van de trainingsacteur samengevat voor beelddenkers. Je kunt de trainingsacteur zien als een spiegel, souffleur, coach en adviseur.👇

  • Een spiegel, die een gesimuleerde situatie herkenbaar maakt, zichtbaar reageert op het gedrag van de deelnemer, meebeweegt met veranderingen in dat gedrag en ‘spiegelt’.
  • Een souffleur, die de deelnemer steunt en tegelijk het rollenspel stuurt, zodat aan het leerdoel kan worden gewerkt. Die ín of buiten zijn/haar rol feedback geeft op basis van gedrag – gevoel – gevolg. En zo de deelnemer influistert wat zijn of haar gedrag bij een ander oproept.
  • Een coach, die vaardigheden oefent met de deelnemer, gedragsverandering begeleid en de deelnemer helpt persoonlijke leerdoelen te bereiken.
  • Een adviseur, die de trainer helpt bij het vaststellen van leerdoelen, trainingsmodellen, werkvormen en communicatiemodellen, de casuïstiek en context uitvraagt en als co-trainer zelfstandig rollenspellen, werkvormen en energizers kan uitvoeren met de deelnemers.

Waarom is de combi trainer en trainingsacteur zo handig?

Conny en ik trainen en coachen vooral in de Zorg en het Onderwijs. Twee branches waar veel speelt. Het is dan belangrijk dat je kennis van zaken hebt. Dat je weet wat er speelt in de branche, welke wensen en uitdagingen de organisatie en hun medewerkers hebben zodat we daar spot-on op in kunnen spelen in onze trainingen. Het is voor ons niet nodig een ‘andere’ trainingsacteur in te schakelen en bij te praten. Bij Groeneveld & Van Diest is het alles-in-één. Handig, doeltreffend en efficiënt. Voor onszelf én onze opdrachtgever!

***

Lees ook wat anderen zeggen over het werken met Joke

‘Joke is een betrokken, energieke en creatieve trainer en trainingsacteur. Haar kwaliteit ligt in het actief maken van trainingen door ervaringsoefeningen in te zetten. Daarbij komt haar ervaring als drama docent goed van pas. Als trainingsacteur is haar terugkoppeling naar de deelnemers respectvol en concreet. Hierdoor voelen deelnemers zich ook veilig de ontvangen tips in te zetten tijdens oefeningen. Wij werken graag met Joke samen in trainingen op het gebied van samenwerking & communicatie.

Josianne Vreeburg – Bloom | Communicatie met Zorg

Wil je meer weten onze trainingen of werken met een acteur?

Neem dan zeker even contact met ons op.

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel dan dit bericht!