Dopamine, daar kom je verder mee

Het idee om Nederland met de fiets te doorkruisen had me aangesproken. Op de eerste vakantiedag is het prachtig weer. De fietsen staan zwaarbeladen klaar en zon en vrijheid lonken. Mijn lief heeft de route uitgestippeld en ik stort me in het fietsavontuur zonder dat ik me er van tevoren in heb verdiept.

Zo schrik ik nogal van de 80 km die op dag 1 moet worden afgelegd; als wandelaar ben ik andere afstanden gewend. “En we hebben deze reis nog langere ritten voor de boeg”, hoor ik hem vrolijk zeggen.

Ik merk echter dat de berg waar ik tegenop zag al snel verdwijnt. Hoe dat komt? We fietsen via fietsknooppunten en elke keer wanneer we een knooppunt naderen voel ik mijn enthousiasme toenemen. De route wordt zo als het ware in kleine stukjes geknipt en bij elk behaald knooppunt stroomt er een beetje dopamine door me heen. Het zorgt ervoor dat een volgend punt met gemak binnen handbereik komt. Fluitend kom ik de eerste dag aan op onze bestemming (nou ja …eerlijk is eerlijk, dat zadel ga je voelen na 80 km).

Dopamine

Dat fluiten komt door de dopamine; een neurotransmitter die vrijkomt als je iets presteert en ervoor zorgt dat we ons beloond en tevreden voelen. Wanneer je jezelf iets ‘groots’ ten doel hebt gesteld (afvallen, sportprestatie, targets op werk, huis opknappen) werkt het motiverend om kleine, uitdagende tussendoelen te stellen. Elke keer dat je stappen zet richting het behalen van zo’n uitdagend doel, ervaar je een gevoel van voldoening, eigenwaarde en zelfvertrouwen. Onderweg dus al, en zo krijg je als het ware een extra push om door te gaan.

Manieren om dopamine aan te maken

Dopamine, daar kom je verder mee. Het is een stofje in de hersenen dat zorgt voor een geluksgevoel. Het is wel belangrijk om het dopamineniveau in je hersenen op peil te houden. Dit niveau zakt bijvoorbeeld door moeheid en je ervaart dan dat het lastiger wordt om keuzes te maken en je te concentreren. Naast een goede nachtrust zijn er gelukkig veel manieren om dopamine aan te maken, zoals:

  • Bewegen
  • Buiten zijn
  • Gezond eten
  • Mediteren
  • Mooie herinneringen ophalen
  • Iets nieuws ondernemen
  • Bedenken waar je dankbaar om bent
  • Iets betekenisvol doen voor een ander

Grenzen verleggen

Een heerlijke fietsvakantie werd het waarin ik, door de dopamineshotjes, mijn grenzen met gemak kon verleggen….volgend jaar fietsen door de bergen??

Wil jij het brein nog beter leren kennen?

We hebben interessante trainingen voor organisaties en teams.
Of maak een afspraak voor een kennismaking, wij gaan heel graag met je aan de slag!

Wil je dat anderen dit ook lezen? Deel dan dit bericht!