Lang geleden liep ik stage op een school. Ik begeleidde een groep leerlingen die met elkaar een theatervoorstelling maakten. In de voorbereiding van de repetities liep ik vaak vast. Ik had geen idee wat voor oefeningen of werkvormen ik kon aanbieden die helpend waren voor het proces. Frustrerend, het maakte me onzeker. Ik besprak dat met mijn stagebegeleider. Hij gaf me de opdracht niets voor te bereiden en pas op de fiets op weg naar de groep mijn gedachten eens te laten gaan. Ik vond dat heel spannend. Wat nou als er niets ontstaat, dacht ik. Maar het werkte! Bij aankomst had ik voldoende ideeën om met de groep aan de slag te gaan. Wat een bevrijding was dat, ik voelde me super. Hoe dit kan? In dit artikel laten we zien dat beweging een heel positieve werking heeft op je brein.
Bewegen is een oppepper voor lichaam én geest
Bewegen is goed voor iedereen en voor alle leeftijden. Het is een oppepper voor lichaam én geest, en juist die heilzame werking van beweging op het brein wordt steeds duidelijker. Bewegen vermindert somberheid, stimuleert creativiteit, zorgt voor focus, geeft meer energie en helpt te onthaasten. We spreken uit eigen ervaring, en er wordt ook steeds meer onderzoek gedaan naar de positieve relatie tussen bewegen en ons brein. Reuze interessant!
Waarom bewegen goed voor het brein is
National Geographic publiceerde recent een artikel met inzichten uit diverse onderzoeken naar de relatie tussen bewegen en het brein. De volgende voordelen worden hierin genoemd:
- Bewegen leidt tot vernieuwing van zenuwcellen, de communicatie tussen zenuwcellen wordt verbeterd en het draagt bij aan een vermindering van ontstekingsprocessen.
- Fysieke activiteit is van invloed op betere cognitieve prestaties. De hippocampus – betrokken bij leren, geheugen en ruimtelijke oriëntatie – is groter bij mensen met een goede lichaamsconditie dan bij mensen die veel zitten.
- Bewegen kan het risico op Alzheimer verminderen en bij diverse cognitieve aandoeningen het ziekteproces vertragen.
- Lichaamsbeweging kan symptomen als overbezorgdheid en depressie aanzienlijk verminderen.
Het is mooi om te lezen dat de uitkomsten van wetenschappelijke onderzoeken ook moeten helpen een behandeling te ontwikkelen voor mensen die zelf niet (meer) in staat zijn te bewegen, zodat zij de positieve effecten op het brein ook kunnen gaan ervaren.
Minimaal 30 minuten bewegen voor het brein
Beweeg je meer dan 30 minuten, dan is het positieve effect het grootst. Want, zo zegt hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder, de chemische huishouding in je brein en de stofjes die zorgen voor vaatverwijding hebben tijd nodig om op gang te komen. Beweeg dus het liefst 30 minuten achter elkaar. De populariteit van de wandelapp Ommetje, die in samenwerking met hem is ontwikkeld, is enorm. Hiermee wordt heel Nederland gestimuleerd om meer te gaan wandelen, én na elke wandeling wordt een hersenfeitje gepresenteerd. Het werkt stimulerend, ik ken bedrijven waar collega’s de app allemaal gebruiken en elkaar zo enthousiasmeren om voldoende te bewegen.
9 tips voor meer beweging tijdens het werk
Dagelijks voldoende bewegen is heel belangrijk. Hoe kan je meer bewegen tijdens je werk als je een grotendeels zittend beroep hebt? We hebben onze toptips voor beweging én breinboost voor je op een rij gezet:
- Maak een wandeling in de lunchpauze. Even weg achter de laptop. Frisse wind en buitenlucht geven je brein een echte boost!
- Varieer in hoe je naar je werk reist. Ga eens lopend of pak de fiets. Is dat te ver? Stap dan eens een halte eerder uit of parkeer de auto verder weg, zodat je nog een stukje kunt lopen.
- Loop een rondje tijdens het telefoneren. Je bent dan niet alleen in beweging, maar ook je gesprek is meer ontspannen, het gaat makkelijker. Extra voordeel: je klinkt energieker.
- Ga voor veel kleine loopjes op het werk. Haal je eigen koffie, gebruik de trap in plaats van de lift, loop bij een collega langs in plaats van te mailen en ga eens op een andere afdeling naar het toilet.
- Doe de overleggen lopend. Klinkt misschien gek, maar het kan echt. Het verhoogt ook nog eens de hersenactiviteit en creativiteit.
- Gebruik een stappenteller of smartwatch om dagelijks bij te houden hoeveel je beweegt. Werkt stimulerend en motiverend want je kijkt toch steeds even of je je dagelijkse doelstelling al hebt gehaald!
- Installeer een timer op je computer/telefoon of een app om je te helpen herinneren dat het tijd is om even op te staan. StandApp is zo’n app. De app bevat ook een paar oefeningen die je aan je bureau kunt doen.
- Werk je in de zorg en loop je de hele dag je benen uit je lijf? En heb je het idee dat je een wandelend hoofd bent? Probeer dan eens een paar tellen ‘mindfull’ te lopen. Geef, terwijl je loopt, aandacht aan hoe je loopt, hoe je je voeten neerzet in plaats van aan wat er de volgende minuten moet gebeuren.
- En vooral…. probeer het plezier van bewegen op te zoeken. Varieer het tempo zo nu en dan en beweeg op een manier die bij jou past.
Wat doe jij tijdens jouw werkdag om meer te bewegen?
Laat het ons weten! Tijdens onze trainingen zorgen wij er altijd voor dat we met de deelnemers actief bezig zijn en bewegen. Onze werkvormen zijn gevarieerd, speels en nodigen uit tot bewegen. Dat maakt leren leuker, makkelijker en succesvol. Wat een bevrijding 😊
Wil jij het brein nog beter leren kennen?
We hebben interessante trainingen voor organisaties en teams.
Of maak een afspraak voor een kennismaking, wij gaan heel graag met je aan de slag!